LEGO Papağan Figürleri

Papağanlarla hayvanlar serisine devam ediyoruz!

Kısa bir aradan sonra hayvan serimize devam ediyoruz. Memeli kara hayvanlarını bitirdik, şimdi sırada kuşlar var. İlk konuğumuz da LEGO papağan figürleri olacak. LEGO Grubu’nun en eski hayvanlarından biri olan papağan figürleri, hem çok farklı renkte, hem de birçok sette karşımıza çıkıyor. Ama onlara geçmeden önce bahsetmek istediğim başka bir şey var.

LEGO papağan figürleri, atlardan sonra en eski hayvanlardan biri, evet. Ama her ikisi de ilk LEGO hayvanı değil. İlk LEGO hayvanı, yine bir kuş. Fabuland teması altında Kaniş Paulette’in Oturma Odası (3788) setinde çıkan, beyaz bir kafesin içinde olan bu sarı kuş, daha sonra 1999, 2000 ve 2001 yıllarında üç sette daha görülmüş; ikisi Belville, biri de Disney’in Mickey Mouse’u temasına ait.

İlk LEGO hayvanı

Bu küçük detaya da değindiğimize göre, şimdi papağanlara geçebiliriz.

Bir küçük not: Renk isimleri, benim çevirdiğim renk tablosuna dayanıyor. Tabloya ve renklerin İngilizce isimlerine buradan ulaşabilirsiniz.

LEGO Papağan Figürleri

Papağanlar, ilk üretildikleri 1989 yılından bu yana 100’ün üzerinde sette bulunuyor. 2016’ya kadar üretilen papağanlar tek tip, ama renkleri farklı. Aralarında üzeri baskılı olanlar da var. 2016’da ise, farklı bir papağan kalıbı üretiliyor. Her ne kadar ilk bakışta diğerine çok benzese de, yakından inceleyince farkı görmek mümkün. Daha yuvarlak hatlar, daha kalın bir gaga ve kuyruk, ve bir yerine iki ayağa sahip bu papağan, şimdilik sadece 13 sette bulunuyor.

Eski ve yeni LEGO papağan figürleri
Yeni (sol) ve eski (sağ) LEGO papağanları

Ama gelin ona geçmeden önce diğerine yakından bir bakalım.

1989 yılında iki tane papağan figürü çıkıyor LEGO setlerinde. Bunlardan biri sarı, diğeri ise kırmızı. Kırmızı olanın yüzünde, gagasında ve kanatlarında baskı var. Kırmızı olan 2002’ye kadar setlerde boy göstermeye devam ediyor, sarı olan da 2016’ya kadar. Bu arada farklı renk varyasyonları deneniyor, ve baskısız olarak siyah, kahverengi, koyu gri, koyu mavimsi gri, orta koyu mavi, orta koyu yeşil, pembe ve kırmızı olan LEGO papağan figürleri üretiliyor.

LEGO papağan figürünün farklı renkleri
Rengârenk papağanlar

2009’da, bu papağan kalıbıyla farklı bir şey deniyor LEGO Grubu. Kalıba tek renk dökmek yerine, iki renk döküyor, ve böylece alacalı bulacalı bir papağan çıkıyor ortaya. Baskılı olan papağanın aksine, bu papağanın oynadıkça renginde bir değişiklik olmuyor, baskı olmadığı için renk solmuyor.

Bricklink’i keşfedene kadar (ki bu benim için 8-9 yıl gibi kısa bir süre öncesine dayanıyor) farklı renkte olan papağanlardan habersizdim. Var olduklarını öğrendikten sonra ise, çıldırmış gibi bulduğum bütün renkleri aldım. Her ne kadar henüz tüm renkleri toplayamamış olsam da, yine de baktığımda beni gülümsetmeyi başaracak kadar fazla papağanım var.

Yenilenen LEGO Papağan Figürü

İlk çıkan pek çok hayvana yapıldığı gibi, 2016 yılında papağan da elden geçiyor, ufak tefek değişiklikler yapılıyor. Yenilenen bu papağan kalıbı, düz olarak iki renkte üretiliyor, beyaz ve koyu mavimsi gri. Bricklink’te “marbled” olarak geçen, benim alacalı bulacalı olarak nitelendirdiğim renklerde ise üç farklı papağan var: Kırmızı-yeşil, mavi-sarı ve yavruağzı-turkuaz.

Yeni LEGO papağan figürleri
Yeni papağan kalıbının renkleri

Bu alacalı bulacalı renkli papağanlarla ile ilgili dikkatimi çeken bir şey var. Şans eseri keşfetmiş olduğum bir şey bu. Yavruağzı ve mavi papağandan birer tane var elimde, ama her nasıl olduysa kırmızılıdan iki tane almışım. Ve ikisi de birbirinden farklı. Bu da beni düşünmeye itti, neden aynı olarak geçen bu papağanların görünüşü farklı diye. Herhalde, dedim, bunun sebebi üretim yöntemine bağlı olsa gerek. Sonuçta siz her ne kadar (sayıları atıyorum) %60 kırmızı, %40 yeşil boya koysanız da, sıvı halde olan bu boyaların (daha doğrusu ABS’nin) birbirine nasıl karışacağını bilemezsiniz. Dolayısıyla aynı kalıptan ve aynı malzemeden olan iki kuşun renk karışımının farklı olması çok doğal.

Aynı ama farklı iki papağan

Dediğim gibi, bu sadece iki papağandan yola çıkarak ürettiğim bir teori. İlerleyen zamanlarda mavi ve yavruağzı olan papağanlardan daha fazla alıp, doğru olup olmadığını test etmeyi düşünüyorum.

Bu nasıl bir papağan?

Bunlara ek olarak, elimde bir de nerden geldiğini bilmediğim papağan var. Orijinal LEGO papağanı olmadığı kesin, çünkü hiçbir yerde benzer baskıda bir papağan bulamadım. İlk başta sarı papağanı alıp üzerine baskı yapılmış diye düşünüyordum, ama papağana yakından baktığımda LEGO bile olmadığını fark ettim. Yine de bir şekilde aileye katılmayı başarmış, o yüzden onun da fotoğrafını burada paylaşacağım.

Çakma LEGO papağanı

 

Evet, bugünlük bu kadar. LEGO kuşlarının en geniş yelpazesine sahip olmasına rağmen, kelimenin tam anlamıyla bir avuç papağanımız var. Siz de papağanlarla ilgili anı ya da düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

Resim kaynakları:

İlk LEGO hayvanının resmi Bricklink‘ten yürütüldü. Gerisi bana ait.

One comment

  1. Minifigürist

    “Bu nasıl bir papağan?” dediğin papağanın fotoğrafını görür görmez “Bu kesin Islanders setlerinden birinde çıkmıştır” demiştim ama fason üretim olduğunu okuyunca duvara çarpmış gibi oldum. Renk tasarımı, Islanders minifgürlerine o kadar çok benziyor ki, anca bu kadar olurdu.

    Doğadaki papağanların renkleri/desenleri birbirine benzemiyorken, gerçekçilik ile örtüşme adına yeni çift renkli papağanlar daha cazip ya da ön planda duruyor gibi ama her nedense bu gönül eski nesil tek renkli papağanlardan yana. :/

Bir cevap yazın

Back to Top