Kedilerden sonra şimdi de sırada köpekler var. Tıpkı kediler gibi, LEGO köpek figürleri de yıllar içinde epey bir değişiklik geçirmiş, ve kedilerin aksine, farklı köpek cinslerinin LEGOlaştırılmış hallerini bulmak mümkün. Hazır mıyız? Buyrun başlayalım o zaman.
Bir küçük not: Renk isimleri, önceki yazıda olduğu gibi burada da benim çevirdiğim renk tablosuna dayanıyor. Tabloya ve renklerin İngilizce isimlerine buradan ulaşabilirsiniz.
İlk LEGO Köpek Figürleri
Kediler gibi köpekler de ilk olarak Belville setlerinde çıkmış, 1994 ve 1995 yıllarında. İki tane var bunlardan, biri yetişkin, biri de yavru. Her ne kadar izleyen yıllarda farklı renkleri çıkmış olsa da, kullanılan kalıp hep aynı. Yetişkin köpek siyah ve koyu turuncu olarak bulunuyor, yavru ise koyu gri, siyah, beyaz ve koyu turuncu olarak. Sonraki yıllarda çıkan bazı versiyonlarında göz baskısı da var. Yetişkin köpek 2008, yavru köpek de 2001 yılına kadar setlerde görülmeye devam etmiş.
Benim elimde bunlardan sadece yetişkin siyah köpek var, ama fikir vermesi açısından yavruların resimlerini de paylaşıyorum.
Gelelim LEGO Scala köpek figürlerine… bu noktada köpeklerde bir değişiklik görüyoruz. Kedilerde olduğu gibi aynı figür hem Belville hem de Scala setlerinde kullanılmamış. İki farklı kalıp yapılmış, yetişkin ve yavru köpek için. Renk ve baskıları bu köpeklerin birinin Dalmaçyalı, diğerinin de tazı olduğunu gösteriyor. 1998’de çıkan ilk Dalmaçyalı dışında hepsinin de adı var. Yetişkin ve yavru tazının adı Sita ve Sniff, Dalmaçyalılar da Domino ve Ditto olarak geçiyor. Yavru tazı dışında hepsi sadece 1 sette çıkmış. 2000 ve 2001 yılında çıkan bu köpekler, Scala temasının son bulmasıyla birlikte üretimden kalkmış.

LEGO System Köpekleri
Madem tarih sırasına göre gidiyoruz, 2000 ve 2001 yılında çıkan iki köpeğe değinmeden geçmek olmaz. Pluto, ilk kez 2000 yılında, Harry Potter’daki üç başlı köpek Fluffy ise ilk kez 2001 yılında piyasaya sürülmüş. İki köpek de 20 yıl sonra, 2021’de tekrardan üretiliyor. Koleksiyonumda olmadığı için resimleri internetten tırtıkladım.

Derken 2004 yılında Harry Potter setlerinde bir köpek çıkıyor. Koyu mavimsi gri olan bu köpek, filmlerdeki Grim karakterini canlandırıyor. Bununla yetinmiyor, renk değiştirip (kırmızımsı kahverengi) City ve Castle setlerine bile atlıyor. Bu köpek, 2010 yılına kadar setlerde görülüyor.
2011 yılında bir değişiklik geçiriyor, ve günümüzde hâlâ setlerde görülen köpeğe dönüşüyor. Karamel rengi ve üzerindeki baskısına bakılırsa Alman kurdu temel alınarak tasarlanmış bir figür. Aynı kalıp 2013 yılında Dalmaçyalı olarak karşımıza çıkıyor, 2018’de ise orta koyu mavi renkte, bu sefer Wonder Woman’ın köpeği olarak görüyoruz.
2013-2022 yılları arasında köpek cinslerinde bir coşma oluyor. Hem farklı kalıplarla, hem de farklı renklerle pek çok köpek çıkıyor. Şivava (2013), Husky (2014, 2022), Teriyer (2016, 2019), Fransız Buldogu (2017, 2019), Daksund (2019, 2020), Husky ile aynı kalıpta bir Alman Kurdu (2019), Buldog (2020), Labrador (2021) bu köpekler arasında. Aşağıda, elimde olanların farklı renkleriyle birlikte resimlerini görüyorsunuz.
LEGO Friends Köpek Figürleri
Friends köpeklerine özellikle yukarıda değinmedim, çünkü özel bir yerleri olduğunu düşünüyorum. Öncelikle şunu söyleyeyim, elimde bu figürlerden hiç yok. Bunun sebeplerinden biri, köpeklerin öncelik sırasında altlarda olması. Diyeceksiniz ki “İyi de, diğerlerinin hepsini almışsın?” Evet, bu da ikinci sebebe getiriyor bizi. Friends temasına çok uzun süre ısınamadım. Bu yüzden de “Hmm evet güzelmiş” deyip geçtim.
Yine de, daha önce hayvanlarla ilgili tarihçeyi yazarken bile, Friends hayvanlarının geniş yelpazesine değinmeden geçmedim. Köpekler de bundan nasibini alanlardan. 2012 yılında üretilmeye başlayan köpek figürleri, farklı kalıp, renk ve baskılarla yıllardır karşımıza çıkıyor. Aşağıdakiler, farklı köpek cinslerinden sadece bazıları. Bunların farklı renk ve baskılarda 20’nin üzerinde varyasyonu var.
Friends kedileri gibi, köpekleri de 2021 yılında yavrulara kavuşuyor. Her ne kadar bana tüm Friends köpekleri yavru gibi gözükse de, bu yeni çıkan yavrular onlardan çok çok daha küçük. Yine 6 renk görüyoruz, karamel, beyaz, parlak açık turuncu, orta koyu lavanta çiçeği, koyu pembe ve koyu turkuaz. Son dört renk, sadece tek bir sette bulunuyor, sürpriz hayvan olarak: Emma’nın Dalmaçyalı Kübü (41663).
Özel Karakterler
Yukarıda Pluto ve Fluffy’den bahsetmiştim, bir de Wonder Woman’ın köpeğinden. Bunların yanında 2015’te ikinci Simpsons CMF serisinde adı Santa’s Little Helper olan bir köpek çıkıyor. Tıpkı Snowball gibi, o da pörtlek gözlü. Yine 2015’te üretilen Scooby Doo figürü ile farklı bir kalıp hayata gelmiş: Danua. Aynı kalıp kullanılarak 2018’de Süpermen’in köpeği Krypto ve Batman’in köpeği Ace üretiliyor. Aslında tam da aynı kalıp sayılmaz. Çok benzer olmalarına rağmen, Scooby’nin kalıbında birkaç farklılık var, kuyruk şekli ve patilerindeki detay gibi. Tabii her üç köpeğin kafaları da birbirinden farklı, ve çoğu hayvanın aksine bu kafaları çıkarmak mümkün. Scooby’nin bir de oturan pozu var.
Her ne kadar daha önce çıkan bir kalıbı kullanıyor olsa da, Oz Büyücüsü’ndeki Toto’dan da bahsetmek gerek. 2016 yılının teriyerinin kalıbını kullanan bu köpek, 2019 yılında koyu mavimsi gri renkte ve açık mavimsi gri tüy baskısıyla piyasaya sürülüyor.
Hidden Side temasıyla 2019’da setlerde hayalet bir köpek görülüyor: Spencer. Bu köpeğin bence en hoş yanı, ayakları ve kuyruğunun şeffaf, vücudunun geri kalanının da beyaz olması. Hayalet hissini başarılı bir şekilde veriyor.
Evet, bir hayvan yazımızın daha sonuna geldik. Arada bahsetmeyi unuttuğum bir köpek figürü aklınıza gelirse, lütfen aşağıya yazın. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Resim Kaynakları:
- Belville yavru köpekler: Aminoapps
- Scala köpekleri: Brickset
- Pluto: Promobricks ve Brickset
- Fluffy: Eurobricks ve Brickset
- Friends köpekleri: Bricklink
- Santa’s Little Helper: Simpsons Wiki
- Ayakta duran Scooby Doo: Bricklink
- Toto: Bricklink
Kediler ve köpekler konusundaki bu yelpaze genişliği, ürün çeşidinin fazlalığını sağlarken bir yandan da beni LEGO’dan soğutuyor. “Hmm… Bende şu köpek var, bu köpek var ama falanca köpek yok. O zaman onun olduğu seti de almalıyım” derken bir bakıyorum tek bir hayvan uğruna hem gereksiz masraf ortaya çıkmış hem de evdeki uygun yerlere yerleştirilecek parça stoğuna yenileri dahil olmuş (tabi bu eylem ayrıca zaman israfı demek).
Bunu okuyacak olan “Doyumsuz olma, elindeki köpeklerle/kedilerle yetin” diyebilir doğal olarak ama bazı fotoğraf için belli bir türdeki kedi/köpek şart olabiliyor ya da farklı türleri bir arada fotoğraflamak gerekebiliyor. Tam bir paradoks durumu söz konusu. :)
Ben bu tür durumlarda Bricklink’e başvuruyorum. Tek bir hayvan için koskoca set almak pek kârlı olmuyor, hele de seti doğru dürüst sergileyemeyeceksem (ya da sevmediysem). O yüzden bendeki kedi-köpeklerin nerdeyse hepsi ayrı ayrı alınmıştır. Ayrıca elindeki kedi-köpekle yetinmek, bir koleksiyoncu için imkansız bir şey. Buzz Lightyear setleri çıksa da sarı kediyi alsam diye gün sayıyorum resmen :)
Bana kalırsa Bricklink ülkemizde hem global olarak hem de iç pazar olarak kanayan bir yara. Döviz kurları, kargo masrafı ve gümrük vergisi derken dışarıdan parça sipariş etmek, o parçanın olduğu seti almakla neredeyse kafa kafaya geliyor. Yerli satıcılarda ise neye rağbet varsa ona odaklanma söz konusu olduğu için aradığım belli başlı parçalara erişemiyorum. Erişebiliyor olsam da sipariş edeceğim parçalar/ürünler tek bir satıcının envanterinde yer almıyor, siparişimi bir kaç satıcıya bölmek zorunda kalıyorum.
Bizim satıcılar sağ olsun olaya tam anlamı ile ticaret gözü ile baktıklarından bricklink gibi bir seçenek varmış yokmuş benim alım kararımı pek etkilemiyor. Ne yalan söyleyeyim 5-6 senedir BL üzerinden zorda kalmadıkça sipariş vermiyorum açıkçası.
Belki bir gün Bricks & Pieces hizmeti bizim ülkemize de gelir, ne dersin?
Uslu bir çocuk olursak, Şirinleri görebileceğimizin ihtimali bence çok daha fazla. :/
Kötümser olmak sağlığa zararlıdır yalnız söyleyeyim de :P