LEGO Çiftlik Hayvanları

LEGO çiftlik hayvanları

Bugünkü yazımızın misafirleri LEGO çiftlik hayvanları. Bu hayvanlardan çok fazla çeşit yok, çünkü hepsinin kendine özgü tasarımları var. Eh, bu da her biri için ayrı kalıp demek, dolayısıyla setlere yansıyacak ekstra bir masraf. Tüm bu zorluklara rağmen, küçük bir çiftlik kurmaya yetecek kadar hayvan üretmiş LEGO Grubu.

Atlara önceki yazıda değindiğim için, onları burada bir kez daha tekrarlamıyorum. Onun dışında tür olarak toplam beş tane çiftlik hayvanı var: İnek, domuz, tavuk, keçi ve koyun.

İlk çıkan LEGO çiftlik hayvanları inekler. 2009 yılında kırmızımsı kahverengi ve beyaz üzerine siyah lekeli olarak üretiliyorlar. Castle ve City temaları altında çıkan bu inekler, sadece bir tek sette bulunuyor. Kırmızımsı kahverengi inek, 2014 yılında bir sette daha boy gösteriyor, bu sefer biraz daha uzun boynuzlarla.

LEGO çiftlik inekleri

2010’da hayatımıza domuz giriyor, orta koyu ten rengi olarak. 2011’de aynı domuzu bu sefer siyah lekeli olarak görüyoruz. 2016’da lekelerin rengi koyu kahverengi oluyor, 2017’de Hamletta adıyla parlak pembe renginde çıkıyor, ve 2020’de aynı parlak pembe domuz tekrar çıkıyor. Bu iki pembe domuzun arasındaki tek fark göz baskıları.

Tavuk, çiftliğe 2011 yılında geliyor. Beyaz ve koyu bej olarak üretilen tavuk ailesine 2019 yılında bir de bej tavuk katılıyor. Bunların yanında bir de mat gümüş renkli tavuk var. 2014 yılında LEGO Filmi setlerinde çıkan bu baskısız tavuk, beyaz, açık mavimsi gri ve sedefli altın olarak farklı setlerde de bulunuyor. Baskısız olduğu için, hayvan değil de rüzgâr fırıldağı, süs ya da heykelcik olarak kullanılmış genellikle.

2011’de tavuğun yanında bir de keçi üretiliyor. Bu keçi, en pahalı hayvanlardan biri. Bunun sebebi tek bir sette çıkmış olması olabilir. Öte yandan, inekler için de aynı durum geçerli, onlar da sadece bir sette çıkmış. Ama fiyatlara bakınca, keçi ineğin üç, hatta dört katı. Keçinin bu kadar değerli olmasının asıl sebebi, artık keçi kalıbının olmaması. Evet, doğru okudunuz, keçinin kalıbı artık yok. Görünüşe göre, yeni kalıplara yer açmak için eskilerin bazılarını elemişler, ve o sırada keçiyi kullanabilecekleri bir set olmadığı için onun kalıbı da elenenlerin arasına girmiş. Belki gelecekte bir keçi figürü daha olur, ama ilk keçi ile aynı olma olasılığı düşük gözüküyor.

LEGO çiftlik keçisi

Koyun, daha doğrusu kuzu, ilk olarak Friends setlerinde çıkıyor, 2014 yılında. Bricklink’te iki tane olarak gözükseler de, gözlerinin mavisindeki hafif ton farkı dışında bu iki kuzu arasında hiçbir fark yok aslında. System koyunu da 2021’de aileye katılıyor.

LEGO çiftlik koyunu

LEGO çiftlik hayvanlarına ekleyip eklememekte kararsız kaldığım bir hayvan var: Ördek yavrusu. 2019’da sarı ve parlak yeşil olarak üretilen, fakat (benim bildiğim) hiçbir sette hayvan olarak kullanılmayan bir figür bu. Ya oyuncak olarak kullanılmış ya da süs. Ama olası bir çiftlik sahnesinde kullanılabileceği için, onu da ekleyelim gitsin. Küçücük bir şey zaten, yer tutmaz :)

Özel karakterler

Atlarda olduğu gibi, çiftlik hayvanlarının da bazılarının Disney filmlerinde özel yerleri var. Oyuncak Hikayesi’ndeki Hamm, Moana’daki Pua ve Heihei gibi. Ve tabii, atlarda olduğu gibi, onlar da LEGOlaştırılmış. Hamm 2010 yılında çıkıyor. İki farklı versiyonu var, biri baskısız (yüzü dışında), diğeri de üzerinde kir ve boya baskılı olan. Bricklink’te listelenen üçüncü Hamm ise, baskısız olanın şapka takanı, o yüzden onu saymıyorum.

Moana filmindeki Pua, 2017 ve 2020 yıllarında aynı kalıp, farklı baskıyla iki farklı şekilde çıkıyor. İkisinin arasındaki tek fark, birinin karşıya (2017) diğerinin de yukarıya (2020) bakıyor olması. Aynı şey Heihei için de geçerli, o da 2017 ve 2020 yıllarında çıkmış. Kalıp aynı olsa da, bu sefer hem baskı, hem de renk farkı var. 2017 yılında çıkan Heihei’in gövdesinin bir kısmı ve kuyruğu koyu yeşil, 2020 yılında çıkanın ise koyu turkuaz. Ayrıca 2020 yılında çıkanın göz baskısı filmdekine daha çok benziyor.

Bunlara ek olarak bir de benim elimde özel üretim bir inek var. Ya merakımdan, ya da o zamanlar henüz ineği almadığım için bunu almışım. Brickforge tarafından üretilen bu inek, LEGO ineğe kıyasla biraz kaba saba görünse de, bence gayet başarılı. Boynuzları, LEGO inekte olduğu gibi, sonradan ekleniyor. En eğlenceli yanı ise memelerinin ayrı satılıyor olması. İster inek, ister boğa olarak kullanılabiliyor yani.

LEGO Çiftlik minifigürleri

Hayır, tabii ki çiftçilerden bahsetmiyorum. CMF serileriyle gelen domuz ve tavuk kostümlü, küçük setlerden çıkan civciv kostümlü, ve Çin yeni yıl setiyle gelen öküz kostümlü minifigürden bahsediyorum. Her ne kadar yazının ana konusu hayvan figürleri olsa da, bu başarılı tasarımların en azından bir resmi olmalı diye düşünüyorum.

LEGO çiftlik minifigürleri

 

Dediğim gibi, çok fazla LEGO çiftlik hayvanı yok. Söylentilere göre bu yaz çıkacak olan setlerin bazılarında yeni hayvanlar görecekmişiz. Ne yalan söyleyeyim, bu beni epey heyecanlandırıyor. Bakalım, bu yaz aileye kimler katılacak!

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

Resim Kaynakları:

LEGO keçiye ne oldu? : Brickfanatics

2 Comments

  1. Minifigürist

    LEGO’nun çiftlik yaşantısına yönelik setlere ağırlık vermemesi ayrı bir dert, bu konudaki yan ürünleri sayılabilecek olan çiftlik hayvanlarını kısıtlı bir şekilde üretmesi ayrı bir dert. Büyükbaş/küçükbaş hayvanlar, kümes hayvanları tamam da ne bileyim ben bir gölet ya da dere kenarındaki çiftlik konseptini ve buna bağlı olarak kuğu, ördek gibi hayvanları da görmeyi isterdim açıkçası.

  2. Pınar

    Ah ah, kim istemez ki? Kuğu gerçekten müthiş olurdu. Ama ben ümitliyim, CMF serilerinde artık onlara özel hayvanlar üretilmeye başlandığına göre, devamı da gelir bence.

Bir cevap yazın

Back to Top