Bugün, hayvanların boyutunu biraz büyütüyoruz ve LEGO ayı figürlerini inceliyoruz. Şimdiden uyarayım, bunlardan çok fazla yok, o yüzden yazı biraz kısa olabilir.
Bir küçük not: Renk isimleri, benim çevirdiğim renk tablosuna dayanıyor. Tabloya ve renklerin İngilizce isimlerine buradan ulaşabilirsiniz.
İlk LEGO Ayı Figürleri
Üretilen ilk LEGO ayı figürü Belville setleri için 1994 yılında üretiliyor. Oyuncak ayı olarak kullanılan bu figür, 2010 yılına kadar setlerde görülmeye devam ediyor. Ağırlıklı olarak Belville setlerinde bulunsa da, birkaç Scala ve bir de System setinde de çıkıyor. Bu ayının 9 farklı rengi var: Sarı (1994), açık menekşe (1994), kahverengi (1997), açık turkuaz (1998), açık mavimsi yeşil (2001), koyu pembe (2001), orta koyu turuncu (2001), pembe (2003) ve parlak açık turuncu (2007).
Aşağıda bu renkleri görebilirsiniz. Bricklink’te bir de kırmızı rengi var, ama bu setlerde hiç görülmemiş. Sanırım prototip olarak yapılan bir figür.
2000 yılında iki tane ayı figürü daha çıkıyor. Bunlardan biri Scala setleri için, biri de System setleri. Scala setleri için çıkan ayıların üç rengi var, koyu turuncu, kahverengi ve beyaz. Beyaz aileye 2002 yılında katılmış.
LEGO System Ayı Figürleri
System setleri için çıkan ayı da bir beyaz ayı. Toplam 5 sette çıkan bu ayı, uzunca bir süre tek System ayısı olarak kalıyor. 2012 yılında, LEGO grubu ayı figürünü elden geçiriyor, ve ayımız son halini alıyor (en azından şimdilik). Bu ayı da koyu kahverengi (2012), beyaz (2014) ve siyah (2018) olmak üzere üç renkte üretiliyor.
İlk ayı kalıbıyla ikincinin arasında bazı benzerlikler var. İkisi de kafasını hareket ettirebiliyor. İkisinin de ağzı açık, bir bar kalınlığında bir şey tutabiliyor. Yeni kalıbın en önemli farkı ise, yeni atlarda olduğu gibi belinden de mafsallı olması. Yani bir ağaca çıkmaya çalışabilir, ya da bir minifigürün omuzlarına dokunabilir. Tabii ki yenilenen tasarım eskisine göre daha detaylı. Göz ve burun baskısı var, duruşu da biraz değişmiş. Eski kalıbın tersine, yeni ayıların sırtında iki tane de çıkıntı var, dolayısıyla bir minifigür ya da başka bir şey üzerine oturtulabiliyor. Ama kuyruk konusunda eskisine göre biraz fakirler.
2012 yılında LEGO CMF Serisi 6 ile yeni bir oyuncak ayı figürü geliyor. Karamel rengiyle yola çıkan bu ayıcık, sonraki yıllarda 12 farklı renk ve baskıyla setlerde görülüyor. Bazıları yırtık pırtık, bazıları pırıl pırıl (pırıl pırıldan kastım yeni görünüşlü değil, parıltılı bir renk baskısına sahip olması). Bir tane de panda deseniyle üretilen var.

Her ne kadar ayı olmasa da, oyuncak ayıların yanına eklemek istediğim bir de oyuncak tavşan figürü var. İlk olarak 2020 yılında CMF 20 serisinde boy gösteren bu tavşan, şimdilik sadece bej renginde ve 4 sette bulunuyor.
LEGO Friends Ayı Figürleri
2014 yılında Friends setlerinde de bir ayı beliriyor. Yavru ayı olarak üretilen bu figürün, koyu kahverengi, soluk mavi, beyaz ve koyu gök mavisi rengi var. Setlerde en son 2019 yılında görülmüş.
Aynı yıl, Friends setlerinde bir de yavru panda çıkıyor. Bu panda, 2020’de çıkan setlerde de görülüyor. Bazılarının rengi farklı, bazılarının da baskıları.
Özel Karakterler
Bu kategoriye giren iki tane ayı var. Biri, Oyuncak Hikayesi’ndeki Lotso. İki farklı figürü çıkmış (aynı kalıp, farklı baskı). Diğeri de Cesur (Brave) filmindeki Merida’nın ayıya dönmüş küçük kardeşleri.
Evet, ayı figürleri de bu kadar. Bitirmeden, LEGO Grubu’nun ayı kostümlü minifigürlerinin de bir resmini sıkıştırıyorum. Sevgililer günü için çıkardıkları pembe ayı bende yok, onun yerine özel yapım çikolata ayısıyla idare edin :)
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Resim kaynakları:
Belville ve Scala ayılarının, kahverengi ayının, yeni panda figürlerinin, yavru ayıların bazılarının, parıltılı oyuncak ayıların ve Lotso figürlerinin resimlerini Bricklink, lego.com, Brickipedia ve Amazon’dan aldım.