LEGO At Figürleri

LEGO at figürleri

Hayvanlarla ilgili yazı serisinin üçüncü yazısına hoşgeldiniz. Kedi ve köpeklerden sonra bugün de sırada LEGO at figürleri var. Atlar, LEGO Grubu’nun çıkarttığı en eski hayvanlardan biri. Hatta en eski kara hayvanı. İlk atlar 1984’te piyasaya sürülmüş, ve o zamandan beri bazı değişiklikler geçirerek günümüze kadar gelmişler. Lafı çok dolandırmadan buyrun bakalım, 28 yıl içinde atlara neler olmuş.

Bir küçük not: Renk isimleri, önceki yazıda olduğu gibi burada da benim çevirdiğim renk tablosuna dayanıyor. Tabloya ve renklerin İngilizce isimlerine buradan ulaşabilirsiniz.

İlk LEGO At Figürleri

Dediğim gibi ilk atlar karşımıza 1984 yılında çıkıyor. Castle temasıyla hayat bulan atlar, ilk olarak siyah ve beyaz olarak üretiliyor. 1986’da bunlara kahverengi, 2007’de kırmızımsı kahverengi, 2011’de ise açık mavimsi gri ekleniyor. (Küçük not: Evet, iki tane farklı kahverengi at var. Bu iki kahverengi arasındaki farkla ilgili daha fazla bilgi için bakınız: LEGO Renkleri Tarihi yazısı.)

LEGO System at figürleri
İlk System atları

Derken 1994’te LEGO Belville teması altında da at figürleri üretiliyor. Belville figürleri minifigürlerden daha büyük olduğu için, atlar da onlara göre tasarlanmış. Bu atlar önce siyah ve beyaz olarak çıkıyor, izleyen yıllarda koyu turuncu bunlara ekleniyor. 1994’te çıkan atların yanında bir de tay var. Tay figürünü de beyaz, siyah, kahverengi ve koyu turuncu renklerde bulmak mümkün.

LEGO Belville at figürleri
Belville atı ve tayı

1999 yılında at figürleri LEGO Scala temasında görülüyor. 2001’e kadar toplam üç tane Scala atı çıkıyor, koyu turuncu, siyah ve beyaz üzerine kahverengi lekeli. Bunlar artık iyice çığrından çıkmış durumda – boyut olarak yani. Elimde Scala ve Belville atları yok, ama yaptığım araştırmalardan sonra boyutlarıyla ilgili bir fikrim oldu. Aşağıdaki resmi, Scala ve Belville atlarının eski System atının yanında nasıl durduklarını göstermek için hazırladım.

LEGO Scala, Belville ve System at figürleri
Scala, Belville ve System atları

Bu büyük ölçekli atlarla ilgili iki detaya değinmek istiyorum. Belville ve Scala atları, tıpkı System atları gibi kafasını aşağı-yukarı oynatabiliyor. Ek olarak Scala atlarının yele ve kuyrukları plastik değil, “gerçek” saç. Scala teması, Barbie bebeklere rakip olabilmek amacıyla çıkmış, sanırım bu yüzden gerçeklik düzeyini olabildiğince yüksek tutmaya çalışmışlar.

System Atlarının Çeşitliliği

Benim elimde sadece beyaz, siyah ve kırmızımsı kahverengi System atları var. Ama yerleri her zaman bir başka olmuştur. Küçük setlerde de geldikleri için, doğumgünü ve yılbaşı hediyelerinin içinden çıkma olasılıkları yüksekti (biliyorsunuz, LEGO pahalı bir oyuncak, hep öyle oldu). Tıpkı minifigürlerime yaptığım gibi, onlara da öyküler yazdım, aileler kurdum. Bu yüzden elimde olmayanların da resimlerini burada paylaşıp, ne kadar çeşitli olduklarına bir kez daha değinmek istiyorum.

Yeni LEGO At Figürleri

2012, atlar için önemli bir yıl. Friends temasıyla birlikte gelen atların yanı sıra, eski atlar da elden geçiyor. Kuyruğun uzamasının ve duruşunun değişmesinin yanında gelen en önemli özellik, bellerindeki mafsal. Bu sayede atlar artık şaha kalkabiliyor.

LEGO System at figürleri
Eski ve yeni System atları

Anladığım kadarıyla bu atlar Yüzüklerin Efendisi setleri için üretiliyor ilk olarak. Hatta 2012’de çıkan atlardan biri Nazgûl’lerin sürdüğü siyah at, üzerindeki baskı da buna uygun olarak hazırlanmış. Fakat LEGO Grubu bununla yetinmiyor tabii, 2013’te normal bir siyah at ve farklı baskılı iki beyaz at çıkarıyor. 2021’de bej, 2022’de ise koyu turuncu atlar çıkıyor.

2013’te çıkan beyaz atın aynısı 2019’da da çıkıyor. Aynısı mı? Neredeyse. Küçük bir detay farkı var. Ben uzun süre fark etmemiştim, o yüzden burada değinmek istedim o farka. Buyrun, iki at arasındaki farkı bulalım.

Friends atlarına gelecek olursak… 2012’de beyaz, kırmızımsı kahverengi ve koyu turuncu ile başlayan yolculukları, 2014’te karamel, 2016’da açık mavimsi gri ve siyah, ve 2017’de parlak açık turuncu ile devam ediyor. Bu renklerin bazılarını farklı yele varyasyonları ve baskılarla bulmak da mümkün.

Friends atlarını System atlarından ayıran en büyük özelliklerden biri, kafalarının hareket etmiyor olması… ta ki 2021’e kadar. Tıpkı System atlarında olduğu gibi, Friends atları da elden geçiyor. Duruşları değişiyor, boyları biraz uzuyor. Artık kafalarını hareket ettirebiliyorlar, ve hem yeleleri, hem de kuyrukları yumuşak plastikten yapılmaya başlanıyor. Şimdiye kadar bu atlar beyaz, siyah, bej, soluk mavi ve karamel renklerde üretildi, tabii yine bazılarının yeleleri ve kuyrukları farklı renklerde, hatta farklı stillerde.

LEGO Friends at figürleri
Eski ve yeni Friends atları

Midilli ve Taylar

1996’da sadece iki sette çıkan, ve ondan sonra bir daha görülmeyen bir at var. Boyut olarak normal atlardan daha küçük ve üzerinde çıkıntısı olmadığı için bir minifigürü oturtmak mümkün değil. Belki bu yüzden, belki o zamana kadar zaten atları “Bu anne, bu baba, bu da yavru” diye ayırdığımdan, ben yıllarca bu küçük at figürüne tay olarak baktım. Bricklink istediği kadar ona “midilli” desin, benim gözümde o hep tay olarak kalacak.

Eski System atı ve “midilli”

İlk ve son. Çoook çok uzun bir süre, ilk ve son tay oldu bu figür. Friends temasında taylar çıktı, beyaz (2013), bej (2014), kırmızımsı kahverengi (2015), ve siyah (2016) renkleriyle. Hatta 2017’de parlak açık sarı renginde, minibebeklerin yaklaşık yarısı boyunda bir küçük at daha çıktı. 2019’da Elsa’nın Mücevher Kutusu (41168) setiyle gelen su atı Nokk, 2021’de Elsa ve Nokk Hikâye Kitabı Maceraları (43189) ile küçüldü, ve kısa bir süre sonra da ete kemiğe bürünüp bir… Ne oldu? Midilli? Tay? En iyisi küçük at diyelim buna da.

Friends teması altında çıkan minik atlar

Ama benim beklediğim tayın çıkması bu yıl oldu. CMF 22 serisinde seyisiyle beraber bir tay geldi. Koyu turuncu renkte olan bu tayın yelesi ve kuyruğu koyu kahverengi. Umarım ilerleyen zamanlarda başka setlerde de görürüz onu.

Küçük LEGO at figürleri
Boy sırasına göre minik atlar

Diğer atlar

Disney ile olan anlaşmasından dolayı, pek çok Disney karakterinin LEGO minifigürünü (ya da minibebeğini) bulmak mümkün. Bazı filmlerde, atların özel bir yeri oluyor. Mulan’ın atı Khan, Belle’in atı Philippe, ya da Karmakarışık (Tangled) filmindeki Max gibi. Yukarda bahsettiğim Nokk da bunlardan biri tabii, Karlar Ülkesi 2 (Frozen 2) filminden. Geçen yıl çıkan Belle ve Rapunzel’in Kraliyet Ahırları (43195) setinde Max’i, bu yıl çıkan Yasemin ve Mulan’ın Macerası (43208) setinde de Khan’ı yeni kalıpla bulmak mümkün.

LEGO Disney at figürleri
Üst sıra: Khan, Max, Nokk (büyük ve küçük) Alt sıra: Khan, Max, Philippe

Ama bir at var ki, tüm atlardan farklı. 2010 yılında Oyuncak Hikayesi setleriyle gelen Bullseye. Beyaz perdedeki görünümüne sadık kalarak ona özel bir kalıpla yapılan bu at, diğer atlardan farklı olarak ön ve arka ayaklarını hareket ettirebiliyor.

Bricklink, Harry Potter filmlerindeki Thestral’ları da at kategorisine almış. Ben onlara başka bir yazıda değineceğim. Bunların yanı sıra pegasuslar, yarı at-yarı insan olan sentorlar, tek boynuzlu at kostümleri ve figürleri, ve “yapma” ata binen minifigürler de LEGO evrenine yabancı değil.

Diğer LEGO at figürleri

Son olarak buraya eklemek istediğim iki figür daha var. Her ne kadar ikisi de “hayvan” kategorisine tam olarak girmese de, bahsetmeye değer diye düşünüyorum. Bunların biri CMF 20 serisiyle gelen piñata atı. Açıkçası onu ilk gördüğümde “Hah, tayın kalıbını hazırlamışlar sonunda!” diye düşünmüştüm. Her ne kadar bu yıl çıkan tay farklı bir kalıpla çıkmış olsa da, yine de ona değinmeden geçmek istemedim. İkincisi ise minifigür olarak geçen Eeyore. Evet, biliyorum, bir at değil eşek, ama şimdilik türünün tek LEGO örneği olduğu için onun da bu yazıda olması gerektiğini düşündüm.

 

Bence LEGO at figürlerinin bu kadar çeşitli olması, hem kızlara, hem de erkeklere çok rahat hitap etmesinden kaynaklanıyor. Belki de cinsiyete bakmadan her çocuğun ilgisini çekebilecek sayılı hayvanlardan. Sonuçta ister düşmanla savaşmaya gidin, ister ormanda gezintiye çıkın, at her zaman iyi bir yol arkadaşı. Prensesler de biniyor, şövalyeler de.

Evet, bugünlük de bu kadar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

Soldaki at o kadar eski ki, artık beyazlığı kalmamış. Kendisi 37 yaşında :)

 

Resim Kaynakları

5 Comments

  1. Minifigürist

    System atlarının modernize edilmiş versiyonlarındaki en büyük sıkıntı bana kalırsa yüz baskıları. Atların bir kısmı Castle teması altında çıktığı için, suratlarında genellikle onları koruyan bir zırh parçası baskısı ile imal edilmiş durumdalar. Bu da onları şehir/çiftlik yaşamındaki bir kompozisyon için kullanışsız hale getiriyor. “Savaş atı ile çiftçilik yapan bir köylü?” çok absürt bir durum. Hayallerin bir sınırı yoktur, ortalıkta savaşacak kötü adam ya da ejderha bulamayan bir şövalye SGK prim günlerini doldurmak için atıyla çiftçilik yapıyordur belki diyebiliriz ama nereye kadar gider bu? :P

  2. Pınar

    Ben onu hep yular olarak görmüştüm biliyo musun? Ama zırh olarak bakınca doğru, savaş atıyla şehirde gezmek pek bir anlamsız oluyor.

  3. Minifigürist

    “Yeni LEGO At Figürleri” başlığı altında paylaştığın toplu at görselinin sol üst köşesindeki siyah at savaş atı. Onun yanındaki beyaz at ise yanlış hatırlamıyorsam Winter Village setlerinden birindeki atlıkarınca için üretilmiş süslü püslü bir at. O yüzden suratlarında yulardan farklı olarak bir de konsepte uygun motif baskıları var. Sadece yular baskısı olan atlar sıkıntı değil. Yularsız binek atı olmaz zaten. :)

  4. Pınar

    Aaa, lütfen ama, o herhangi bir savaş atı değil, Nazgûl’lerin atı. Açıkçası ben nerde olursa olsun kırmızı gözlü bir ata binmeden önce iki kez düşünürüm :)) Beyaz at da atlıkarınca atı, evet. Ama en azından aynı renklerde desensiz atlar da var.

Bir cevap yazın

Back to Top